Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Παράλειψη...

΄Οχι, δε το είχα σκεφθεί. Επρεπε όμως να έχω φτιάξει ένα δάφνινο στεφάνι από τον άλλο τόπο που αρετή και η αξιοπρέπεια είχαν φτάσει πολύ ψηλά. Από το Μαραθώνα. Και να το καταθέσω εκεί. Σε έναν άλλο τόπο από τους πολλούς, που οι πρόγονοι έκαναν όχι το αυτονόητο για κάποιους.... Εκεί στην ιερή γη των Θερμοπυλών. Τα παιδιά από τη Μακεδονία με πρόλαβαν μια μέρα πριν. Και οι δάφνες από τη χώρα του Στρατηλάτη ακουμπούν εκεί για να θυμίζουν ότι κάποιες μνήμες κρατούν ψηλά τις σημαίες, στις εποχές της λησμονιάς. Δίνω μια υπόσχεση στον εαυτό μου. Παραπέμπω τη σκέψη στο μέλλον. Ναι, δε θα της επιτρέψω να λησμονήσει πάλι.

Η γέφυρα του γοργοπόταμου από ψηλά

Η γέφυρα του Γοργοπόταμου από ψηλά. Από το χώρο του ελικοδρομίου. Και η φύση τριγύρω είναι τόσο όμορφη. Συμβατή με την ομορφιά της Ελευθερίας...

Γοργοπόταμος

Προχωρόντας προς τις βάσεις της ιστορικής γέφυρας του Γοργοπόταμου. Είναι διάχυτο το άρωμα της ιστορίας των Ελλήνων εδώ.

Δημιουργώντας

Τα παιδιά μας ενώ δημιουργούν με μοναδικά εφόδια πέτρες, κλαριά και άνθη από αγριολούλουδα

Στο παραποτάμιο δάσος του Σπερχειού

Πινακίδα στο παραποτάμιο δάσος του Σπερχειού κοντά στο χωριό Ροδονιά. Ετσι, για να μη χαθούμε.

Προβληματισμοί

Και αυτή η πινακίδα από το προαύλιο της Ι. Μονής Αγάθωνος.
Δίχως σχολιασμό και πάλι.

Προβληματισμοί...

Η παραπάνω πινακίδα είναι από την αυλή του μοναστηριού της Ι. Μονής Αγάθωνος.
Παρατίθεται έτσι απλά, χωρίς σχόλια.

Ευχαριστίες


Καλοί μου συνάδελφοι του ΚΠΕ της ιστορικής μα και μαρτυρικής πόλης της Υπάτης, σας ευχαριστώ κι από εδώ για την όλη φιλοξενία και την προσφορά γνώσεων στους μαθητές του σχολείου μας. ΄Εχετε κάνει καλή δουλειά, σίγουρα. Με εντυπωσίασαν και η παρουσίαση του αστεροσχολείου και η αντίστοιχη για το ποτάμι. Ακόμη η μετάβαση στις όχθες του Σπερχειού μια ακόμα πολύ όμορφη εμπειρία. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στη σειρά των φωτό για τη χλωρίδα της περιοχής σας. Οι φωτό είναι εντυπωσιακές. Να είστε καλά να δημιουργείτε πάντα.

Γνώση...

Ξέρετε ότι...

-10 στρέμματα δάσους παράγουν 10 με 12 τόνους οξυγόνο το χρόνο;

-5 μεγάλα δέντρα παράγουν οξυγόνο που χρειάζεται ένας άνθρωπος το χρόνο;

- 10 στρέμματα έλατα απορροφούν σε ένα χρόνο 250 κιλά διοξειδίου του θείου και άλλα οξείδια;

-1 εκατομμύριο νέα δέντρα φυτρώνουν ανά 10 τετρ. χιλιόμετρα κάθε χρόνο στα δάση;

- 1 ενήλικη αλεπού τρώει κάθε βράδυ 30-40 ποντίκια;

Κι όπως είπε ο μεγάλος Μαχάτμα Γκάντι "Στη φύση υπάρχουν αρκετά αγαθά γαι όλους, όχι όμως αρκετά για την απληστία όλων".

Από το φυλλάδιο "Το δασικό περιβάλλον της Οίτης" του ΚΠΕ Υπάτης

Tο ψήσιμο...

Το τηγάνι σας χωράει δύο μόνο -2-μπριζόλες που φυσικά πρέπει να ψηθούν και από τις δύο -2- πλευρές τους. Είστε τρία -3-άτομα και πρέπει να ψήσετε -3-μπριζόλες που η πλευρά κάθε μιας χρειάζεται 5 λεπτά για να ψηθεί. Πως μπορείτε να ψήσετε και τις τρείς -3-μπριζόλες στο λιγότερο δυνατό χρόνο;